2012年高考英语天津卷阅读理解B篇翻译与精析
日期:2015-08-10 17:45

(单词翻译:单击)

阅读试题

Barditch High School decided to have an All-School Reunion. Over 450 people came to the event. There were tours of the old school building and a picnic at Confederate Park. Several former teachers were on hand to tell stories about the old days. Ms. Mabel Yates, the English teacher for over fifty years, was wheeled to the Park.

Some eyes rolled and there were a few low groans(嘟囔声) when Ms.Yates was about to speak. Many started looking at their watches and coming up with excuses to be anywhere instead of preparing to listen to a lecture from an old woman who had few kind words for her students and made them work harder than all the other teachers combined.

Then Ms. Yates started to speak:

"I can't tell you how pleased I am to be here. I haven't seen many of you since your graduation, but I have followed your careers and enjoyed your victories as well as crying for your tragedies. I have a large collection of newspaper photographs of my students. Although I haven't appeared in person, I have attended your college graduations, weddings and even the births your children, in my imagination."

Ms. Yates paused and started crying a bit. Then she continued:

"It was my belief that if I pushed you as hard as I could, some of you would succeed to please me and others would succeed to annoy me. Regardless of our motives, I can see that you have all been successful in you chosen path."

"There is no greater comfort for an educator than to see the end result of his or her years of work. You have all been a great source of pleasure and pride for me and I want you to know I love you all from the bottom of my heart."

There was a silence over the crowd for a few seconds and then someone started clapping. The clapping turned into cheering, then into a deafening roar(呼喊). Lawyers, truck drivers, bankers and models were rubbing their eyes or crying openly with no shame all because of the words from a long forgotten English teacher from their hometown.

阅读试题

41. What activity was organized for the school reunion?

A. Sightseeing in the park.      

B. A picnic on the school playground.

C. Telling stories about past events.   

D. Graduates' reports in the old building.

42. What can be inferred from Paragraph 2?

A. Some graduates were too busy to listen to Ms. Yates' speech.

B. Many graduates disliked Ms. Yates' ways of teaching.

C. Some people got tired from the reunion activities.

D. Most people had little interest in the reunion.

43. We can learn from Ms. Yates' speech that she _____________.

A. kept track of her students' progress

B. gave her students advice on their careers

C. attended her students' college graduations

D. went to her students' wedding ceremonies

44. What was Ms.Yates' belief in teaching teenagers?

A. Teachers' knowledge is the key to students' achievements.

B. Pressure on students from teachers should be reduced.

C. Hard-pushed students are more likely to succeed.

D. Students' respect is the best reward for teachers.

45. Which of the following can best describe Ms. Yates?

A. Reliable and devoted.    

B. Tough and generous.

C. Proud but patient.     

D. Strict but caring.

参考译文

Barditch高中决定组织一次全校性团聚。有450多个人来参加聚会。他们一起参观老校园并在联盟国主题公园野餐。几个以前的老师也在列,讲述着昔日的故事。有着50多年教龄的英语老师梅布尔·耶茨女士坐着轮椅来到公园。

当梅布尔·耶茨女士准备发言时,一些人眼睛打转,还伴随着一些小声嘟囔。许多人开始看手表找,并且借口去其他地方,以此来代替听一个对她的学生很少和颜悦色,还让他们比其他任何老师规定的都要勤奋的老女人的说教。

然后梅布尔·耶茨女士开始演讲:

“我无法告诉你们,来到这里我有多高兴。自从你们毕业,你们当中的许多人我就没见过。但是我理解你们的职业,欣赏你们的成功,同时也为你们的悲剧而哭泣。我有一大推我的学生在报纸上的照片。尽管我没有亲临现场,但是我在想象中参加了你们的毕业典礼、婚礼,甚至是你们小孩的出生。”

梅布尔·耶茨女士停顿了一下,哭了一会。然后她继续讲:

“我相信如果我努力尽我所能来鞭策你们,你们当中的一些人可能会成功地让我满意,而其他人也会成功地激怒我。撇开我们的动机,我可以看到你们在自己选择的道路上很成功。”

“对于一个教育者而言,没有什么比看见他或她数年工作的最后结果更让人宽慰的了。你们一直都是我最大快乐与骄傲的来源,我想让你们知道我从心底爱你们。”

人群沉默了一会儿,继而有人开始鼓掌。掌声变成欢呼声,继而又变成震耳欲聋的呼喊。因为一位来自他们家乡而长期被遗忘的英语老师的话,律师、货车司机、银行家和模特擦拭着着眼睛,或完全不顾害羞地放声大哭起来。

答案解析

41. C 考查细节理解。根据文章第一段的第四句"Several former teachers were on hand to tell stories about the old days."可知,有几位老师计划讲述昔日的趣事。

42. B 考查推理判断。根据文章第二段段内容可知,当Ms. Yates要讲话时,许多人发出嘟嚷声,找理由离开,由此可推知很多人不喜欢Ms. Yates的教学方式。

43. A 考查细节理解。根据文章第四段中的"but I have followed your careers and enjoyed your victories as well as crying for your tragedies"可知,Ms. Yates一直关注着她的学生的进步,,

44. C 考查推理判断。根据文章第六段内容可知,Ms. Yates坚信正是因为自己对学生逼得很紧天才使他们成功。故C项正确。

45. D 考查推理判断。根据文章第四段和第七段内容可知,Ms. Yates很关爱学生,第六段表明她对学生要求严格,由此可知D项正确。

分享到
重点单词
  • trackn. 小路,跑道,踪迹,轨道,乐曲 v. 跟踪,追踪
  • reliableadj. 可靠的,可信的
  • collectionn. 收集,收取,聚集,收藏品,募捐
  • pressuren. 压力,压强,压迫 v. 施压
  • organizedv. 组织
  • generousadj. 慷慨的,宽宏大量的,丰盛的,味浓的
  • havenn. 港口,避难所,安息所 v. 安置 ... 于港中,
  • strictadj. 严格的,精确的,完全的
  • sourcen. 发源地,来源,原始资料
  • priden. 自豪,骄傲,引以自豪的东西,自尊心 vt. 以 .