位置:首页 > 在线广播 > 新奇事件簿 > 正文
新奇事件簿(翻译+字幕+讲解):昂山素季将出任缅甸外长
日期:2016-03-25 14:12

(单词翻译:单击)

WQw6cy,&sdpU!eWpuW*T^elH&#,V#.U

听力文本

k8-4hIu**5(

Aung San Suu Kyi is to be Myanmar's new foreign minister in the first civilian government the country has had in decades. Suu Kyi's National League for Democracy (NLD) party won an absolute majority in the general election in November 2015 under her leadership. This happened after decades of military rule. However, Suu Kyi is ineligible to become Myanmar's president as she is blocked by the country's constitution, which bars people with foreign family links from the post her two sons are British citizens. There are unconfirmed rumours that Ms Suu Kyi could also take on other roles and become the minister for education as well as the energy minister.

_o;q03uY))[WF.nM

昂山素季.jpg

~]Y]z5dEsr3Fq

Suu Kyi was the sole woman named among 15 ministers. An NLD spokesman told reporters: "She will be the foreign minister, mainly. If she wants to share the duties she has in other ministries with qualified people, she can assign them." The foreign ministry role gives her international influence and a seat at Myanmar's influential military-dominated security council. Suu Kyi has made it very clear that she will rule above the president. She has tried without success in recent weeks to remove the constitutional barrier to her becoming president. Trevor Wilson, a former ambassador to Myanmar, said: "She wants to be at the heart of government. She wants to do it properly and formally and legally."

4V+|LLi-CJ^vsOJJCu

中文翻译

m-k]gcAt=C!JG4@z#F

数十年来,缅甸组建第一个平民政府,昂山素季将任缅甸新外长M&nbj@@&]p0XYZ。去年11月,昂山素季领导“民盟”以绝对优势胜出5D.kl48SNXxjJ。数十年以来,缅甸一直由军政府统治uaYPi=V*eEo。但因缅甸宪法规定,昂山素季的两名儿子均为英国国籍,导致她无法担任国家元首=h+cj^wKr@+l6zJtzi=t。据不可靠消息指出,昂山素季或担任其它职位,教育和能源部长或同时兼任_NcbaBRMna5Ej

bsUP-mannJjA

在部长名单中,昂山素季是唯一一名女性部长GmtMhJ+0ZD93Q+。“民盟”发言人对记者表示:“她主要出任外长一职*.|ixd#u,kH&NH&Y。若想分摊其它部门工作,她有权任命其它合格人选Eej1MBFODU[XS&VFN。”外长一职将提升国际影响力,且能在国防安全议会拥有一席之地xA=N#h,g^[。昂山素季曾明确表示,她的权力将高于总统4&^F+Z+0,)N。最近几周,昂山素季本想通过“改宪”当选总统,但没有成功X|n#pwKF##|。前驻缅甸大使特雷弗·威尔森表示:“她希望站在权力中心83H,A,5_pd。通过合理合法的手段领导政府ZbnFFm+Rwj。”

zdtIugU1dH)rHy6y

译文属可可原创,仅供学习交流使用,未经许可请勿转载

Q@0&2Hd,4&

重点讲解

DJ!*]9z..qDZ)^d@

Y9Cn%-3.^uD^uVm=[

1.foreign minister 外交部长

59W&w]nY7*kg

例句:He will deputize for the foreign minister.
他将代理外交部长kWQ76@i~6x=gXdZ6

wr9f!9Tm)m[[4QF

2.bar from 不准

=Cy[vi0yoS4F!1R@ks+

例句:He has been barred from practicing medicine.
他已被禁止行医a.[aiai*ZN

&_9#]qDx!U2c

3.ineligible to 不合格

qB2,e=l*~PMlJwkyT8p

例句:They were ineligible to remain in the USA.
他们不符合条件,不能继续留在美国XyJ13rjUCr

[C7_Whb6OdYMkib4t

4.general election 大选

RLYv_@Rwdw3

例句:The General Election gave him no such mandate.
大选并未授予他这种权力W&743;jm*]vNTkU%;=ax

0y,g9c-%c[^1Nm^j.P


Y[-C*8@q&ob(&w3z)yn

听力题目

QM6,%mKyQsU6(

1.In how long has there not been a civilian government in Myanmar?
a) since 1782
b) decades
c) three years and two months
d) 24 years
2.When did the NLD win a general election?
a) January
b) last month
c) last week
d) November, 2015
3.What was there before the civilian government?
a) military rule
b) democracy
c) a monarchy
d) communism
4.What nationality are Aung San Suu Kyi's sons?
a) Burmese
b) American
c) British
d) Thai
5.What other role could Suu Kyi take on besides energy minister?
a) environment
b) education minister
c) president
d) equal opportunities
6.How many women have been named in the Myanmar government?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
7.What does Aung San Suu Kyi's role give her a seat at?
a) the United Nations
b) a cinema
c) Myanmar's security council
d) the table
8.What did Suu Kyi unsuccessfully try to remove?
a) a constitutional barrier
b) a tooth
c) a general
d) a post
9.Who is Trevor Wilson?
a) a former ambassador
b) a journalist
c) Suu Kyi's biographer
d) a political prisoner
10.Where did Trevor Wilson say Aung San Suu Kyi wanted to be?
a) in her hometown
b) on a beach
c) Britain
d) at the heart of government

#Rj~I[3;=zX-BXg7u&

听力答案

Nw3=&Gdl;9M%IwYwOo

1.b
2.d
3.a
4.c
5.b
6.a
7.c
8.a
9.a
10.d

isTJ.[XTR#e6ez1L!PJES8T(B!xHh;)J.[pJsP~9g64
分享到
重点单词
  • mandaten. 命令,指令,要求,托管地 vt. 把(某一地区)置
  • qualifiedadj. 有资格的,有限制的
  • civilianadj. 平民的 n. 罗马法专家,平民
  • democracyn. 民主,民主制,民主国家
  • removev. 消除,除去,脱掉,搬迁 n. 去除,间距
  • influentialadj. 有权势的,有影响的 n. 有影响力的人物
  • constitutionn. 组织,宪法,体格
  • barriern. 界线,屏障,栅栏,障碍物
  • militaryadj. 军事的 n. 军队
  • majorityn. 多数,大多数,多数党,多数派 n. 法定年龄