位置:首页 > 在线广播 > 新奇事件簿 > 正文
新奇事件簿(翻译+字幕+讲解):玉兔从月球发回照片
日期:2015-05-22 17:02

(单词翻译:单击)

rGK.q-OUOpW*Jnw61m1p9E@H]n

听力文本

)Qm6OTAy~g7EN

China's scientific expedition to the Moon has sent back its first photos of the lunar surface. A robot called the Jade Rabbit became the first vehicle to traverse the Moon's volcanic ash since America's Apollo missions four decades ago. Scientists at China's mission control were ecstatic as the first high-quality images came through of an area of the Moon known as the Bay of Rainbows. The photos showed the rover with theChinese flag clearly visible against the dark of space. Jade Rabbit is expected to test soil samples ahead of the possible mining of the Moon's rocks and minerals. A Chinese scientist said: "China's lunar programme is an important component of mankind's activities to explore the peaceful use of space."

!&j@Iy(zv1!;

玉兔.jpg

O5cuJZLrHDQ~

The South China Morning Post described the Moon landing as a landmark achievement in Chinese history. It wrote: "The world long ago sat up and took notice of China's rapid rise as a space power….But nothing compares with the scientific and technological significance of the landing on the moon at 9.12 on Saturday night." It said the mission, "has transformed China's dream of putting a man on the moon into a given; soonerrather than later". China's science fiction writers are also overjoyed with their country's success. Chen Qiufan described his vision of the future, saying: "I think everything will look differently when a Chinese person looks at Earth from the Moon." He added: "I expect that day will come."

z3g0H-Ur+n4pni

中文翻译

xuuCafRyXeO*w[*

中国月球科学之旅发回了来自月球表面的首张照片NjU38XYr-K4]^84~9。自从美国阿波罗探月任务40年之后,这个名叫“玉兔”的机器人成为了首个能够跨越火山灰的月球车R2sM6VpEYXX@]S。当高质量图片经过月球彩虹湾传到地面时,中国控制中心的科学家兴奋不已Q[&ZUuQ|0byF1t|0I。插着中国国旗的月球车在黑色背景下清晰可见ZQy(mbZksg0PW[*@b。玉兔将有望检测土壤状况,未来还有可能对月球岩石和矿产进行开采ps4jmt%4,M。中国科学家称:“中国的月球计划是人类探索有用空间等人类活动的重要组成部分9dbcUTnl_Vm

8yz]7h719v%ook;l

《南华早报》将这次登月描述成为了中国历史上的壮举KF)3~Otofh1#j)y5Y。文章写到:“很长时间以来,全球都在注意着中国不断增长的太空实力,X@xW9cQYU@5+。但是没有什么能够与周六晚间9点12分月球车登陆月球的科学和技术成就相提并论7ABxgFiUoq&W^H!c%X。”报道称这些任务已经改变了中国希望将人类送上月球的梦想,梦想即将实现[kg[CM)@9to+M+TudF^T。”中国科幻作家也对这次成功登月感到欢欣鼓舞u&C9pQBcu23b2l!gC。陈楸帆描述了自己对未来的展望,称:“当中国人站在月球上看地球时,我想,一切将不再一样cNOYSickYbxT。”他还说:“我希望那一天将会到来^rjW%tuhaBv=N17bk。”

foK(H]h#J@=Hv.b-XZy[

译文属可可原创,仅供学习交流使用,未经许可请勿转载

!!lyj|Y_wKX8z~

重点讲解

=H4b7#~@~)mZ6


4|1kJwN0S_Xx5pW7s~Ku

1.moon landing 登月

EV1C*aBq!2X8Ny)zBn

例句:The speech surfaced about 10 years ago, around the 30th anniversary of the first moon landing?

0;y3#PEhPK&uQ4dz

这篇演讲辞于约10年前面世,当时正值首次登月成功30周年之际%V%-zh~ZD*V

t*)aR(r]5dh4^

2.volcanic ash 火山灰

K512EB3OC,[BRSs1

例句:Airlines have cancelled 500 flights in Scotland and northern England as a plume of volcanic ash spreads from Iceland.

B(Mx0AWZ^A9=HlDEh1

由于来自冰岛火山喷发出的火山灰,苏格兰和英格兰北部航空公司取消了500个航班|VE3oGi8Tx

cfl8b@#yEjxHlk~mFgN

3.compare with 与…相比较

Mo^t-N;OHv*vGU

例句:How does your bike compare with mine?

TdCp2qoM^;=zaZ*

你的自行车怎么能和我的自行车相比呢?

VaY0sfBGCFvrMmeo-bCo

4.take notice of 注意到

XrVZF_0R]5[=oNf!))

例句:Nature has certain characteristics, and we would do well to take notice of them as we seek to turn our dreams into reality.

r)7eKjyPdqmLIBu=,dD|

大自然具有这样的特性,而我们在寻求将自己的梦想转变为现实的时候也要注意到这些特性,pJ-I-xM;4D(

)s=wSx#Np9Li~q,Y


W[GPw)zx=_-_63

听力题目

W!l5ESN8,,o

=4l#-)&(Pu!*QcO%r8oz

-rVR|f@G*oe(ezZ8j

1. What did the Jade Rabbit take photos of?
a) the lunar surface
b) volcanoes
c) space
d) aliens
2. What was the name of the last missions to the Moon?
a) Discovery
b) Atlantis
c) Apollo
d) NASA
3. What's the name of the area the Jade Rabbit photographed?
a) the Ray of Bainbows
b) the Rainbow Bay
c) the Volcanic Ash Bay
d) the Bay of Rainbows
4. What will the rover take samples of?
a) air
b) soil
c) atmosphere
d) water
5. What uses of space does China want to explore?
a) peaceful ones
b) military ones
c) science fiction ones
d) information technology ones
6. What kind of achievement did a newspaper describe the landing as?
a) land marking
b) marked land
c) marking land
d) landmark
7. What kind of rapid rise is China having?
a) a historical one
b) a phenomenal one
c) as a space power
d) a significant one
8. What time did the rover touch down on the Moon?
a) 12:09pm
b) 9:12pm
c) 12:09am
d) 9:12am
9. Who was overjoyed with China's success?
a) rabbits
b) Martians
c) science fiction writers
d) cosmonauts
10. Who does one writer expect will go to the Moon?
a) China's president
b) a Chinese person
c) his daughter
d) prisoners

[H@^BuLDQW2Rk7-4]

听力答案

*1FWLfkOV&&sW23jk

1.a
2.c
3.d
4.b
5.a
6.d
7.c
8.b
9.c
10.b

jmrN;d~&r0ij|wre|r*zGzU1[;y-kx,QJMgRN.b3.&T3@e
分享到